Meteen naar de inhoud

Slecht gesteld met kennis over meterkast

17-03-2017 De meeste huiseigenaren geen idee hebben hoe de meterkast functioneert of hoe veilig dat hij is. Dit leidt tot veel woningbranden, die ontstaan in de meterkast. Daarom is er een speciale projectwebsite in het leven geroepen die de bewustwording rondom de meterkast moet verbeteren.

ABB Benelux onderzocht de meterkastkennis van Nederland. Onder de noemer ‘Doe de Meterkast-check’ kunnen particulieren hun kennisniveau testen, en kunnen installateurs zich profileren. Onderdeel van de campagne ‘Doe de Meterkastcheck’ is dat consumenten foto’s van hun meterkast kunnen uploaden.

Bij ruim 50 procent van de consumenten wordt de groepenkast nooit gecontroleerd. Een derde zegt deze periodieke controle zelf uit te voeren, terwijl 99 procent van de ongevallen in de meterkast juist ontstaat door toedoen van de bewoners. Ook de aardlekschakelaar wordt door 51 procent van de huurders en 39 procent van de woningeigenaren nooit getest. Bijna de helft van de ondervraagden weet niet waar een overspanningsbeveiliging voor dient en of ze er überhaupt één hebben. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 60 procent van de consumenten een periodieke keuring op prijs stelt. Onder huurders is dat zelfs meer dan 70 procent. Consumenten zijn ook bereid daarvoor te betalen, al weet het merendeel niet hoeveel.

Meterkastbrand

Bijna 30 procent van de elektriciteitsongevallen ontstaat in de meterkast, waardoor brand kan ontstaan. Dit kan resulteren in een woningbrand. Brand in de meterkast is één van de gevaarlijkste branden, vanwege de veelal in de meterkast aanwezige gasleiding en de locatie, vaak midden in het huis. ‘Onveilige situaties ontstaan door slecht onderhoud, slechte montage, overbelasting en opslag van brandbare materialen’, aldus Harro de Langen van ABB Benelux. ‘Meestal gaat het om ondeugdelijke aanpassingen. Maar ook door aansluitingen die in de loop der tijd zijn los getrild. Ook zelf in de meterkast geplaatste elektrische apparaten veroorzaken overbelasting, kortsluiting, storing of brand’, legt De Langen uit.

Bron: Installatie.nl