Meteen naar de inhoud

Waterzijdig inregelen’ cv wordt een eis

Installateurs moeten volgend jaar het zogeheten ‘waterzijdig inregelen’ van een cv-installatie automatisch meenemen. Deze maatregel levert namelijk een besparing op van gasverbruik die kan oplopen tot 25 procent.

Waterzijdig inregelen is het instellen van een optimale balans tussen de cv-ketel en de radiatoren. GroenLinks Kamerlid Tom van der Lee had in een motie gevraagd of deze manier van inregelen standaard kan worden en daarvoor was een meerderheid in de Kamer te porren. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het een maatregel met een terugverdientijd van twee jaar.

Grote stap
Van der Lee vindt dat er een grote stap is gezet. “Deze maatregel kost de overheid niets, maar voorkomt wél enorm veel uitstoot.’ GroenLinks heeft berekend dat het beter instellen van bedrijfsmatige cv-ketels jaarlijks zo’n 0,5 megaton CO2-besparing oplevert. Overigens kan ook het waterzijdig inregelen van de cv-installatie in miljoenen woningen leiden tot een enorme aardgasbesparing én een verminderde CO2-uitstoot.”

Schepje bovenop
De verplichting voor bedrijven om energiebesparende maatregelen te nemen was er al, maar de overheid doet er onder andere met deze maatregel nog een schepje bovenop. Vanaf medio 2019 moeten ondernemingen aangifte doen van alle energiebesparende maatregelen die zij treffen. Treft een bedrijf niet alle maatregelen die in de bedrijfstak zijn afgesproken, dan komt de inspectie van de Omgevingsdienst langs, die een boete kan opleggen.